Tuesday, 9 August 2011
Kuih Kacau Durian
Kuih tradisi Johor ini memang manis dan tahan disimpan lama.Simpan dalam peti sejuk bagi mengelakkannya daripada cepat masam.
Bahan-bahan:
500 gm isi durian
500 gm gula - kalau tidak suka terlalu manis kurangkan mengikut selera
3/4 cawan tepung - untuk memekatkan kuah
beras atau tepung
gandum
1 1/2 biji kelapa - ambil satu mangkuk pati santan
2 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
1. Lecek isi durian hingga halus kemudian campurkan dengan
bahan lain. Kacau hingga rata.
2. Kacau atas api perlahan hingga betul-betul pekat dan
hampir kering baru masukkan tepung sedikit demi sedikit
sambil terus dikacau supaya tidak bergentel.
Bila sudah kering bolehlah diangkat.
- Kepekatan kuih kacau terpulang kepada selera masing-masing.
Jika suka yang lembik tidak perlu habiskan tepung.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedap sgt kuih nie...susah dah nk cari
ReplyDelete